Het fietsplan

 In algemeen

Het is een leuk extraatje, het is gezond én het is praktisch, dan hebben we het natuurlijk over een fiets van de zaak! Heb jij er ook wel eens over nagedacht om je werknemers te laten profiteren van het fietsplan? In dit artikel lees je hoe dit in z’n werk gaat.

 

Het fietsplan

Het fietsplan geldt voor alle soorten fietsen, dus ook voor e-bikes en speed pedelecs (fiets met geel kenteken). Wat betreft de leasefiets is de basis heel eenvoudig: als werkgever moet je op jaarbasis 7% van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je werknemer (de bijtelling). Als werkgever betaal je een vast maandelijks leasebedrag voor de fiets en eventuele accessoires. Je bepaalt zelf of je een deel van de leasekosten doorbelast aan je werknemer (de eigen bijdrage). Onder voorwaarden is de btw over deze kosten, tot maximaal €130, aftrekbaar in de aangifte omzetbelasting. De kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringen zijn meestal bij het leasebedrag inbegrepen. Al deze kosten zijn af te trekken van de winstbelasting. Ook wanneer de fiets niet privé gebruikt wordt is er een bijtelling van toepassing.

Een nadeel voor de werknemer kan zijn dat hij bepaalde reiskostenvergoedingen kwijtraakt, bijvoorbeeld de vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Dat is afhankelijk van wat jij met hem hierover afspreekt.

 

Alternatieven

Er zijn nog een aantal andere manieren waarop je je werknemers een fiets van de zaak kunt geven.

1. Ter beschikking stellen

Bij deze variant koop jij als werkgever een fiets, die je vervolgens ter beschikking stelt aan je werknemer. Jij bent dus de eigenaar van de fiets. Daarom mag je 21% btw aftrekken tot een aanschafprijs van €749. Hier is je voordeel dus €130. Je werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. Net als bij de leasevariant is 7% bijtelling van toepassing. Deze wordt berekend over de consumentadviesprijs van de fiets en eventuele bijkomende accessoires (inclusief btw).

2. Verstrekken

Verstrekken wil zeggen dat je een fiets koopt voor de werknemer, waarbij de werknemer eigenaar wordt. De verstrekking kan vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Voor de werknemer is dit aantrekkelijk, omdat de kosten van de fiets zo niet belast worden met loonheffing. Een ander voordeel voor de werknemer is dat je hem, behalve een fiets van de zaak, ook een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal 19 cent per kilometer mag geven.

In dit scenario wordt de werknemer dus eigenaar van de fiets. Dit betekent dat jij als werkgever de btw van de fiets niet kunt aftrekken. Als het bedrag boven de vrije ruimte komt, betaal je 80% eindheffing.

3. Vergoeden

Deze optie lijkt wat betreft de uitwerking veel op de verstrekking-variant (punt 2). Het enige verschil is dat de werknemer de fiets nu eerst zelf aanschaft en jij hem daarna geheel of gedeeltelijk vergoedt.

 

Voorwaarden opstellen

Welke vorm je ook kiest voor een fiets van de zaak, het is altijd raadzaam om een reglement met duidelijke regels en voorwaarden op te stellen. Neem daarin op:

  • bij wie het economische belang ligt
  • of er een eigen bijdrage geldt
  • wie opdraait voor eventuele schade aan de fiets
  • wie de kosten van het onderhoud moet betalen
  • hoe lang de periode van lease of terbeschikkingstelling duurt
  • wat er met de fiets gebeurt als een werknemer uit dienst gaat
Recent Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.