Subsidie onderwijs

 In algemeen

Op 1 januari 2014 is de subsidieregeling praktijkleren in werking getreden. Vanaf 2 juni jl. is het mogelijk om de subsidie via www.rvo.nl aan te vragen.

De subsidie is aan te vragen, indien uw werknemer één van de volgende opleidingen volgt:

Vmbo

Leerlingen die een leer-werktraject volgen in het vmbo. Dit traject is gericht op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding.

Mbo

Deelnemers aan een mbo-opleiding, voor zover het om een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) gaat.
Deelnemers aan een beroepsopleidende leerweg (bol) vallen dus niet onder de subsidieregeling. Dit geldt eveneens voor deelnemers aan de Derde Leerweg, EVC-trajecten en specifieke maatwerkopleidingen.

Hbo

Hierbij geldt een beperking ten opzichte van voorgaande jaren. Studenten die een duale of deeltijd hbo-opleiding volgen, waarbij de codes van de opleiding in de CROHO-onderdelen techniek of landbouw en natuurlijke omgeving vallen, kunnen in aanmerking komen. Het gaat alleen om de opleidingen waarbij een praktijkdeel een verplicht onderdeel van de opleiding is.
Deelnemers aan een voltijdopleiding hbo vallen niet onder de subsidieregeling.

Promovendi en technologische ontwerpers in opleiding (toio’s)

Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor promovendi en technologische ontwerpers in opleiding (toio’s). Wij vernemen het graag indien dit speelt bij u, zodat wij u kunnen informeren over deze voorwaarden.

 

Als uw werknemer één van bovenstaande opleidingen volgt, kan de subsidie worden aangevraagd mits voldaan wordt aan de volgende punten:

  • U betaalt de opleiding voor de werknemer;
  • U bent een erkend leerbedrijf of de onderwijsinstelling heeft u aangemerkt als bedrijf die een goede begeleiding geeft;
  • De opleiding is diplomagericht en opgenomen in het Crebo of CROHO bij DUO;
  • Er is een geldige (praktijkleer)overeenkomst aanwezig. Uit deze overeenkomst dient te blijken hoe de begeleiding plaats vindt en welk deel van de leerdoelen/kwaliteiten/kwalificaties in de beroepsvorming bij u dienen te worden behaald;
  • U houdt een aanwezigheidsregistratie van de werknemer bij m.b.t. de beroepspraktijkvorming. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een presentielijst/verzuimregistratie;
  • U houdt een administratie bij waaruit de begeleiding blijkt, bijvoorbeeld aan de hand van beoordelings- en evaluatieverslagen. Hieruit dient te blijken hoe de leerdoelen/kwaliteiten/kwalificaties zijn behaald.

Na verstrekking van de subsidie zal er steekproefsgewijs worden gecontroleerd of bovenstaande stukken aanwezig zijn. Er geldt dan ook een bewaarplicht tot 5 jaar na het studiejaar waarvoor subsidie is verstrekt.

De subsidie dient aangevraagd te zijn voor 15 september 2014. Om de subsidie te kunnen aanvragen heeft u een eHerkenningmiddel met betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Meer informatie over het aanvragen hiervan vindt u op www.eherkenning.nl.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het totaal aantal ingediende aanvragen en zal evenredig worden verdeeld over de ingediende aanvragen binnen de onderwijscategorie. Het maximum is € 2.700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats. De subsidie zal uiterlijk op 15 december 2014 worden uitbetaald.

Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie? Neemt u dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen adviseren over de aanvraag en administratie-vereisten.

Recent Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.