TVL regeling wordt verlengd

 In Subsidie

Als je gebruik hebt gemaakt van de TVL 1 regeling, ben je vast blij om te horen dat deze wordt verlengd tot 30 juni 2021. Er zijn daarvoor drie opvolgende regelingen van drie maanden in het leven geroepen. Deze TVL-regelingen helpen, net als de TOGS en TVL 1, zzp’ers en mkb-bedrijven met het betalen van hun vaste lasten. Lees in dit artikel of je in aanmerking komt voor deze regelingen en wanneer je ze moet aanvragen.

 

De verlengde TVL-regelingen

De TVL 1 regeling, die gold van juni t/m september, wordt verlengd van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021. De verlengde TVL-regeling is opgedeeld in 3 periodes van 3 maanden.

 • TVL Q4 2020: 1 oktober tot en met 31 december 2020.
  Deze kun je van 25 november 2020 12.00 uur tot en met 29 januari 2021 17.00 uur aanvragen.
 • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021.
 • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021.

Voor iedere periode moet je een nieuwe aanvraag doen, dit doe je via de website van het RVO. Voor de aanvraag heb je een DigiD nodig van degene die bij de KvK staat geregistreerd als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Het is ook mogelijk om de aanvraag door ons te laten verzorgen.

 

Wat en voor wie is de TVL-regeling?

De TVL-regeling helpt zzp’ers en mkb-bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Met de compensatie van de TVL kunnen deze bedrijven hun vaste lasten betalen. Je kunt hierbij denken aan huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij, die worden gecompenseerd voor de NOW-regeling.

De tegemoetkoming is minimaal € 750 en maximaal € 90.000 en wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Je omzetverlies wordt vastgesteld door de maanden waarvoor de aanvraag geldt, te vergelijken met diezelfde maanden in 2019. Wat de hoogte is van jouw subsidie kun je berekenen met de adviestool TVL.

Om in aanmerking te komen voor de regeling moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Je onderneming moet ingeschreven zijn vóór 15 maart 2020.
 • Het omzetverlies moet minimaal 30% zijn in het kwartaal waar je de regeling voor aanvraagt.
 • De vaste lasten moeten meer dan € 3.000 zijn.
 • Je bedrijf mag niet failliet zijn of een uitstel van betaling hebben aangevraagd.

Dit zijn ook de voorwaarden die zijn opgenomen in de bovenstaande adviestool. Als je voldoet aan deze voorwaarden is dat nog geen zekerheid dat je in aanmerking komt voor de regeling. De uitgebreide voorwaarden van de TVL kun je bekijken op de website van het RVO.

 

TVL-opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA)

Voor horecaondernemingen die verplicht zijn gesloten is er in het 4e kwartaal van 2020 een eenmalige opslag op de TVL-subsidie. De subsidie is bedoeld om te helpen met de kosten voor aanpassingen aan de 1,5 meter afstand, kuchschermen, voedselvoorraad die bederft en het overkappen van buitenterrassen. De opslag is 2,8% van je omzetverlies en maximaal € 20.160, belastingvrij. Hoe hoog de opslag is kun je ook berekenen met de eerdergenoemde adviestool.

De extra subsidie geldt voor deze SBI-codes:

 • 56.10.1 (restaurants)
 • 56.10.2 (fastfoodrestaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen, etc.)
 • 56.29 (kantines en contractcatering)
 • 56.30 (cafés, discotheken, nachtclubs, etc.)

Naast de voorwaarden voor de TVL Q4 2020 geldt bij deze regeling dat één van de bovenstaande SBI-codes op 15 maart 2020 vermeld staat als hoofdactiviteit in het handelsregister van de KvK bij de hoofdvestiging van je bedrijf. Voldoe je aan alle voorwaarden dan wordt de opslag automatisch bij de TVL Q4 2020 opgeteld.

 

Subsidie voor ondernemers en toeleveranciers evenementenbranche

Het kabinet wil ook ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche steunen met een subsidie. Naar verwachting zal de regeling gaan gelden voor bedrijven die in de periode juni tot en met september 2020 TVL hebben ontvangen, maar niet voor TVL Q4 2020 in aanmerking zullen komen vanwege een te lage referentieomzet in het 4e kwartaal 2019.
De subsidie wordt gebaseerd op hun TVL-subsidie in de zomermaanden. Een en ander wordt nog verder uitgewerkt en de regeling is nog niet aanvragen.

Recommended Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.