Wijzigingen Wet Werk en Zekerheid (arbeidsrecht per 1 juli 2015)

 In Personeel

In een eerder nieuwsbericht hebben wij u geïnformeerd over het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid. Een aantal wijzigingen zijn op 1 januari 2015 ingegaan. Per 1 juli 2015 zal er echter ook het een en ander wijzigen.

Ketenbepaling

Op dit moment kunnen er 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in 3 jaar worden afgesloten. Bij de 4e arbeidsovereenkomst of als de periode van 3 jaar wordt overschreden, komt de werknemer in vaste dienst.

Vanaf 1 juli 2015 kunnen er 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in 2 jaar worden afgesloten. Als de werknemer ten minste 6 maanden niet in dienst is geweest, begint de keten opnieuw.

Arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli zijn afgesloten vallen onder het oude recht. Loopt de overeenkomst echter op of na 1 juli af en wenst u de arbeidsovereenkomst te verlengen, dan valt de nieuwe arbeidsovereenkomst onder het nieuwe recht.

De ketenbepaling geldt niet voor leerlingen die in het kader van een bbl-opleiding bij u in dienst zijn. Daarnaast geldt de regeling niet voor werknemers die jonger dan 18 jaar zijn en maximaal 12 uur per week werken.

Onder bepaalde voorwaarden zijn afwijkingen bij CAO mogelijk. We adviseren u hier graag over!

Ontslagroute

Vanaf 1 juli wordt de ontslagroute aangepast. Alleen ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen en ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid lopen dan nog via het UWV. Voor alle overige redenen voor ontslag, kunt u terecht bij de kantonrechter.

Transitievergoeding

Vanaf 1 juli hebben alle werknemers die tenminste 2 jaar in dienst zijn geweest en op initiatief van de werkgever uit dienst treden recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband:

 

–          1/6 maandsalaris per half dienstjaar

–          1/4 maandsalaris per half dienstjaar dat de werknemer langer dan 10 jaar in dienst is                

           geweest

Er geldt een maximum van € 75.000 voor de vergoeding. Voor werknemers die echter meer verdienen dan € 75.000 per jaar, bedraagt de maximale vergoeding een jaarsalaris.

Voor werknemers die bij ontslag 50 jaar of ouder zijn geldt er een overgangsregeling tot 2020, waardoor de vergoeding hoger uitkomt.

Over de uitvoering van de transitievergoeding bestaat op dit moment nog veel onzekerheid. Zo kunnen er bepaalde kosten van de vergoeding worden afgetrokken (met betrekking tot scholing of outplacement) en zijn er naast de overgangsregeling nog een aantal uitzonderingen op de regel. Wij informeren u uiteraard zodra er meer bekend is over deze regeling. Bent u echter voornemens om op of na 1 juli op uw initiatief afscheid te nemen van een werknemer die langer dan 2 jaar in dienst is geweest, neemt u dan gerust contact met ons op.

Recommended Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.