Fiscaal autonieuws

 In Auto

SUBSIDIE ELEKTRISCHE AUTO

Om het rijden in een elektrische auto te stimuleren kunt u vanaf 1 juli 2020 een subsidie krijgen als u een elektrische auto koopt of least. Het is belangrijk om te weten dat dit alleen kan als u deze particulier koopt. Het mag een nieuwe of een gebruikte auto zijn. De subsidie voor een nieuwe auto bedraagt € 4.000. Voor een gebruikte € 2.000. De regeling loopt t/m 1 juli 2025 zolang er budget is.

Aan de subsidie zitten een aantal voorwaarden:

  • De autokoper least of koopt de auto als privépersoon.
  • Het moet gaan om een middenklasse auto met een nieuwwaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en een actieradius (de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen) van minimaal 120 kilometer
  • De subsidie moet terugbetaald worden als de koper de auto binnen drie jaar verkoopt.

Voor verdere informatie en het aanvragen verwijzen wij naar: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp

 

BIJTELLING

Een werkgever hoeft geen bijtelling toe te passen op een auto van de zaak als de werknemer maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat deze 500 km per jaar wordt overschreden. De werknemer kan bijvoorbeeld dit jaar met de auto op vakantie zijn gegaan door de coronacrisis.

In dit geval vervalt de uitzondering op de bijtellingsregel en daar zitten niet de minste consequenties aan.

  • De werknemer betaald de naheffingsaanslag voor de niet betaalde loonheffingen over de tijdvakken die al voorbij zijn. Daarnaast krijgt hij de rekening voor de premies werknemersverzekeringen en de werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW)
  • De werkgever moet bijtelling bij het loon van de werknemer gaan tellen. Hij is namelijk verplicht om bijtelling toe te passen als hij weet dat de werknemer onterecht een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ heeft.

Het is dus zeker de moeite waard om goed in de gaten te houden dat de werknemer niet meer dan 500 km privé rijdt!

Recommended Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.