Een youngtimer, hoe leuk is dat?

 In algemeen

De afgelopen decennia zijn auto’s over het algemeen degelijker geworden en gaan ze steeds langer mee. Bovendien zijn er bepaalde auto’s die qua uiterlijk ook na jaren nog steeds up-to-date zijn. Daarom kan het interessant zijn om een youngtimer (een auto van minimaal 15 jaar oud) te overwegen. In dit artikel zet ik graag op een rijtje waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een youngtimer.

Autokosten

Voor auto’s van minimaal 15 jaar oud die zakelijk worden gereden, geldt een bijzonder forfaitair bijtellingstarief voor privé-gebruik: 35% van de (huidige) waarde in het economisch verkeer. Bij een auto met een huidige waarde van 10.000 euro is dat bij een inkomstenbelastingtarief van 40,8% 119 euro aan belasting per maand. Daartegenover zijn dan alle kosten van de auto aftrekbaar van de winst. De onderhoudskosten van een oudere auto zijn gemiddeld genomen natuurlijk hoger dan van een nieuwe of jonge auto, maar de afschrijving is veel lager. Bij sommige modellen oudere auto’s is de afschrijving zelfs negatief omdat ze steeds populairder worden.

Voor wie geschikt?

Voor welke ondernemers is zo’n youngtimer dan interessant? Nou, waarschijnlijk in mindere mate voor de echte kilometervreters. Maar zeker wel voor ondernemers die zich bijvoorbeeld willen onderscheiden van de massa door een vintage uitstraling. Ook is het mogelijk om een wat oudere auto uit een hoger segment te rijden tegen de kosten van een jonge auto uit het lagere segment. Of de relatief lage kosten kunnen voor een starter van doorslaggevende betekenis zijn. Om voldoende bedrijfszekerheid te garanderen is een goede staat van onderhoud natuurlijk wel belangrijk.

Verzekering

Om vervelende verrassingen bij een eventuele schade te voorkomen is het van belang om de verzekeringsvoorwaarden vooraf goed door te nemen. De dagwaarde die bij schade vergoed wordt kan per verzekeraar nogal verschillen. Ook is de afweging om al dan niet voor all risks dekking te gaan een interessante. Bij een hoge no claimkorting kan een ruime dekking vaak tegen geringe meerkosten worden gerealiseerd, maar ook dat verschilt per verzekeraar. Een goede assurantie-adviseur kan zeker van toegevoegde waarde zijn bij het bepalen van de juiste combinatie van dekkingsvoorwaarden en premie.

Milieu-eisen

Sommige gemeenten hanteren tegenwoordig strenge milieu-eisen waardoor oudere auto’s niet worden toegelaten tot de binnenstad. Vooral bij dieselauto’s kan dit een probleem zijn. Dit is dus ook een aandachtspunt bij de aanschaf van een youngtimer.

BTW

Voor de BTW- correctie over het privé-gebruik geldt de “normale” regeling. Dit houdt grofweg in dat er twee mogelijkheden zijn: toerekening op basis van het werkelijk gebruik òf de forfaitaire correctie van (bij een youngtimer meestal) 1,5% over de oorspronkelijke cataloguswaarde. Voor het werkelijk gebruik is het noodzakelijk om een kilometerregistratie bij te houden.

Kortom: een youngtimer kan voor de juiste doelgroep zeker heel leuk zijn!

Mocht je overwegen om een youngtimer te gaan rijden, dan kunnen wij de fiscale consequenties voor je doorrekenen. Je kunt dit dan goed vergelijken met andere opties. We denken graag met je mee!

Recommended Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.