Wijzigingen arbeidsrecht

 In algemeen

Per 1 juli 2014 zullen er wijzigingen in werking treden om de positie van flexwerkers te versterken. Het gaat hierbij om de volgende maatregelen:

Proeftijd

Bij arbeidsovereenkomsten voor de duur van zes maanden of korter, zal het niet langer mogelijk zijn om een proeftijd op te nemen.

De oude wetgeving blijft van toepassing op arbeidsovereenkomsten die zijn afgesloten voor de inwerkingtreding van de wet.

Aanzegtermijn

Werkgevers dienen werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst voortaan tijdig duidelijkheid te bieden over een eventuele voortzetting van deze overeenkomst. Het gaat hierbij om arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer. De werkgever dient de werknemer hier uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst, schriftelijk over te infomeren. Als de overeenkomst wordt voortgezet, dient de werkgever tevens schriftelijk aan te geven onder welke voorwaarden dit zal gebeuren.

Als de werkgever de werknemer niet tijdig informeert is er een vergoeding aan de werknemer verschuldigd, gelijk aan het loon over de periode waarin er te laat is gemeld.

Bovenstaande verplichtingen gaan al gelden voor arbeidsovereenkomsten die binnen een maand na de inwerkingtreding van de wet eindigen.

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding kan voortaan alleen nog worden opgenomen in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, indien er bijzondere omstandigheden gelden. De werkgever dient in de overeenkomst te motiveren welke zwaarwegende bedrijfsbelangen het nodig maken een concurrentiebeding op te nemen.

Deze wijziging geldt voor arbeidsovereenkomsten die afgesloten worden na 1 juli 2014.

In het voorstel wordt het relatiebeding niet genoemd. Juridisch wordt een relatiebeding echter vaak gezien als (een vorm van) een concurrentiebeding.

Ketenbepaling

In het wetsvoorstel zou deze wijziging aanvankelijk ingaan op 1 juli 2014, maar dit is aangepast naar 1 juli 2015.

Bij opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, zal er sneller een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan.

Conform de huidige regelgeving is het mogelijk om 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in 3 jaar af te sluiten. Na de 3e overeenkomst, of bij het passeren van de 3 jaar kan er alleen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd worden afgesloten. Als de werknemer ten minste 3 maanden niet in dienst is, begint de keten opnieuw.

Vanaf 1 juli 2015 kunnen er nog 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in 2 jaar worden afgesloten. Als de werknemer ten minste 6 maanden niet in dienst is, begint de keten opnieuw.

Overige wijzigingen

Naast wijzigingen om de positie van flexwerkers te versterken, staan er wijzigingen omtrent het ontslagrecht in het wetsvoorstel. Deze wijzigingen zullen naar alle waarschijnlijk op 1 juli 2015 ingaan. We zullen u hier later over informeren.

Mocht u na 1 juli 2014 een arbeidsovereenkomst afsluiten, dan kunnen wij u uiteraard adviseren omtrent bovenstaande wijzigingen.

Recent Posts
Neem contact op

We reageren zo spoedig als mogelijk op uw vraag.